Lokalna kuchnia czyli jaka?

Lokalna kuchnia ma ładne tradycje oraz do dzisiaj w regionach spożywa się schematyczne, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. Ażeby je sporządzić należy wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz sekundę smażyć. Wlać ocet, dorzucić liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć i dusić parę minut. Zdjąć z ognia i dołożyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy prawidłowo się zmarnują oraz przejdą smakiem przypraw. Do przysmaków kaszubskich należy też węgorz wędzony. Jest strawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze pochodzą z jezior Raduńskich i poławiane są od wieków. Drewno stosowane do wędzenia nadaje rybie specyficzny smak.
Restauracja przy Rynku
Kaszuby są bardzo bogate w ryby, skutkiem tego kuchnia ta tak nieraz je stosuje. Na przeróżne sposoby, niejednokrotnie ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w rozmaite, wyśmienite zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców oraz grzybów. Dzisiaj przeważnie zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy z pewnością rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do znanych krajowych zup należy również krupki.